Musisz być pełnoletni, by korzystać z tej strony

WYCHODZĘ    JESTEM PEŁNOLETNI
flaga brytyjska

Destylatory.pl

Opis sprzętu, porady, przepisy

flaga brytyjska
BECZKA-STARKI

Calvados

    Zdrowe jabłka umyć, pozbawić szypułek i gniazd nasiennych, drobno posiekać lub zmiażdżyć. Dodać przygotowaną matkę drożdżową ze szlachetnych szczepów. Poczekać przynajmniej sześć tygodni aż sfermentują. Warto jednak wstrzymać się z odpędem kilka miesięcy, aż tak zrobiony nastaw nabierze smaku i aromatu. Jeżeli mamy destylować po dłuższym czasie po ustaniu fermentacji, należy zbadać kwasowość moszczu i ewentualnie zakwasić do wartości pH 3. Destylujemy dwukrotnie prostym aparatem i wlewamy do dębowej beczki, gdzie będzie dojrzewać. Finalnie destylat rozcieńcza się dobrą wodą do mocy 40% i po rozlaniu jeszcze leżakuje kilka miesięcy. Prawo do używania nazwy Calvados mają tylko trunki z Normandii.

   Zbyt późno zebrane owoce, przejrzałe, bardzo tracą na aromacie i smaku. Jednak nie fermentujemy świeżo zerwanych owoców. W zerwanych jabłkach dopiero po kilku tygodniach przechowywania tworzą się wspaniałe substancje aromatyczne. Najlepsze są odmiany późnodojrzewające. Francuzi używają tylko małych i bardzo pachnących jabłek. Łączą wiele odmian o różnej kwasowości, goryczy, zawartości cukru i garbników, aby uzyskać niezbędną miękkość, aromat i bogaty smak trunku. Średnia zawartość cukru w jabłkach to około 11 %.
   Jeżeli chcemy zrobić cydr, który ewentualnie dopiero później przedestylujemy, owoce po rozdrobnieniu zostawiamy na kilka godzin do maceracji. Ze skórek uwalniają się dodatkowe smaki i aromaty. Nastepnie należy na prasie wycisnąć sok z rozdrobnionych jabłek. Średnia wydajność soku ze 100 kg to około 65 litrów. Duże znaczenie mają odpowiednie drożdże użyte dofermentacji.