Musisz być pełnoletni, by korzystać z tej strony

WYCHODZĘ    JESTEM PEŁNOLETNI
flaga brytyjska

Destylatory.pl

Opis sprzętu, porady, przepisy

flaga brytyjska
BECZKA-STARKI

jarzębinówka

    Jarzębina jest mało wydajna, gdyż jest suchym owocem i zawiera tylko kilka procent cukru, który przerabiają drożdże. Ponad połowa cukrów w niej zawartych, nie ulega fermentacji. Owoce jarzębiny muszą być dojrzałe, warto je też przemrozić. Trzeba je umyć i dokładnie przebrać pozbawiając ogonków, następnie przepuścić przez młynek nie uszkadzając pestek. Fermentacja jest utrudniona ze wzgędu na obecność w jarzębinie kwasu sorbinowego. Dlatego należy użyć podwójnej ilości drożdży do czerwonego wina, większej ilości enzymów upłynniających, dodać pożywkę dla drożdży, i dodać tyle wody, aby zalać puste przestrzenie i przykryć surowiec. Fermentacja trwa co najmniej 2 miesiące w temperaturze powyżej 20 stopni.

   Do wyrobu dobrego jarzębiaku potrzebny jest destylat z owoców jarzębiny. Doskonałe efekty przynosi zalewanie owoców jarzębiny destylatem z tych owoców.