Pigwowka
Nastaw można zrobić tylko z pigwy, lub dodać bardziej aromatycznego pigwowca. Owoce po zerwaniu wymagają jeszcze przynajmniej trzy tygodniowego dojrzewania aby rozwinęły się aromaty. Dobrze jest też je przemrozić. W trakcie mycia należy zetrzeć z pigwy pokrywający ją meszek. Trzeba też usunąć pestki. Oczywiście drobno je mielimy , dodajemy preparat enzymatyczny, aby upłynnić nastaw, Dodajemy rozmnożone drożdże szlachetne. Dokładnie mieszamy i sprawdzamy kwasowość pehametrem, lub papierkiem lakmusowym. W razie potrzeby trzeba obniżyć kwasowość do pH 3. Zabezpiecza to nastaw przed rozwojem szkodliwych drobnoustrojów, ktore powodują rozwój nieporządanych substancji, rozwój pleśni. Wady nastawu niekorzystnie wpływają na smak i aromat destylatu. Fermentator należy szczelnie zamknąć i zamontować rurkę fermentacyjną.
Temperatura fermentacji nie powinna przekraczać 20 stopni Celsjusza, destylujemy od razu, gdy ustanie praca drożdży. Można dodać wody, aby zmniejszyć ryzyko przypalenia nastawu, najlepiej sprawdza się dwupłaszczowy zbiornik z mieszadłem.