Musisz być pełnoletni, by korzystać z tej strony

WYCHODZĘ    JESTEM PEŁNOLETNI
flaga brytyjska

Destylatory.pl

Opis sprzętu, porady, przepisy

flaga brytyjska
BECZKA-STARKI

tarninówka

    Owoce tarniny ciężko się oddziela od pestek, dlatego nie wolno ich miażdżyć, a destylację przeprowadzić zaraz po ustaniu fermentacji. Aby zmniejszyć poziom goryczy należy je najpierw przemrozić. Owoce nierzadko można zrywać jeszcze pod koniec grudnia.

    Najczęściej udaje się wytworzyć zbyt mało surówki do przeprowadzenia drugiej destylacji. Dlatego można połączyć odpędzoną jednokrotnie surowkę tarninową z jedną lub dwoma porcjami surówki z mirabelek. (Mirabelki najlepiej zbierać z ziemi, gdy są mocno dojrzałe, zostawić nie więcej niż 10 procent pestek. Nastaw z mirabelek zakwaszamy i dodajemy pektynazę, a potem drożdże szlachetne.) Destylując połączonę surówki mirabelek i tarnimny o trzymamy aromatyczny, łagodniejszy w smaku mieszany destylat. Bardzo dobre rezultaty smakowe daje starzenie takiego destylatu w dębowej beczce.