Musisz być pełnoletni, by korzystać z tej strony

WYCHODZĘ    JESTEM PEŁNOLETNI
flaga brytyjska

Destylatory.pl

Opis sprzętu, porady, przepisy

flaga brytyjska
BECZKA-STARKI

Wiśniak

    Destylat z wiśni jest bardzo aromatyczny, można uzyskać różne nuty smakowe i zapachowe w zależności od ilości pozostawionych w nastawie pestek. Najlepiej brać czarnoczerwone odmiany, niezbyt duże o wyraźnym smaku. Są mniej soczyste niż wiśnie sokówki, ale zawierają więcej cukru. Wiekszość wiśni należy wydrylować, dokładnie usunąc ogonki i nieco zgnieść nie uszkadzając pestek. Po dodaniu matki drożdżowej ze szlachetnych drożdźy fermentację należy prowadzić w temperaturze ok 18 stopni. Może się okazać konieczne zakwaszenie nastawu i dodanie pektynazy. Natychmiast po ustaniu fermentacji należy oddzielić pestki, osad z drożdży i przystąpić do destylacji.

    Zalewanie wiśni destylatem wiśniowym przynosi znakomite efekty. Często dodaje sie różne przyprawy jak mięta lub cynamon. Podobnie postępujemy gdy mamy zamiar zrobić nastaw z czereśni.